365
Για τον Νίκο Φίλη δεν είναι μείζον θέμα η αιχμαλωσία των στρατιωτικών μας | CreativeProtagon

Ο απρόσωπος ανθρωπισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 8 Μαρτίου 2018, 18:00
Για τον Νίκο Φίλη δεν είναι μείζον θέμα η αιχμαλωσία των στρατιωτικών μας
|CreativeProtagon

Ο απρόσωπος ανθρωπισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 8 Μαρτίου 2018, 18:00

Για την Αριστερά, η σύλληψη και κράτηση στην Τουρκία δύο ελλήνων στρατιωτικών «δεν είναι το μείζον»…

Ηταν μία αναμενόμενη τοποθέτηση και αν το παρακολουθούσε κανείς τις προηγούμενες ημέρες στα κοινωνικά δίκτυα, θα μπορούσε να καταλάβει από τα trolls του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η αντίληψη είναι περίπου: «αυτοί φταίνε, δεν πρόσεχαν πού βάδιζαν».

Την Πέμπτη, ο Νίκος Φίλης το είπε ξεκάθαρα:

«Είναι πολύ σημαντικό, θα κάνουμε κινήσεις για να λυθεί το συντομότερο δυνατόν, αλλά δεν είναι αυτό το μείζον… Το κρίσιμο θέμα σήμερα είναι αυτό; Αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες, τους ενδιαφέρει η ειρήνη, η ηρεμία, τους ενδιαφέρει η οικονομία, έχετε καταλάβει ότι υπάρχει αναβρασμός στην Ευρώπη;».

Ομολογουμένως, είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι για τους Ελληνες είναι μείζον ζήτημα ο αναβρασμός στην Ευρώπη και όχι η αιχμαλωσία δύο Ελλήνων στρατιωτών στην Τουρκία, οι άγριες διαθέσεις του Ερντογάν ή διάφορα άλλα τέτοια ενοχλητικά για την κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί κανείς να κατανοήσει. Ο,τι ενοχλεί την Αριστερά, ό,τι της δημιουργεί πρόβλημα, ή ό,τι την φέρνει σε δύσκολη θέση «δεν είναι μείζον». Και φυσικά τα ΜΜΕ κακώς ασχολούνται και «παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας».

Και ο ανθρωπισμός τι απέγινε;

Ρητορική ερώτηση, καθώς είναι προφανές ότι πρόκειται για έννοια γενική και απρόσωπη. Χρησιμοποιείται για διάφορες θεωρητικολογίες στα μπαλκόνια και τα κομματικά ακροατήρια και εξυπηρετεί μόνο ακροβατικές και προπαγανδιστικές κατασκευές. Oταν μιλάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις, για πρόσωπα – και ειδικότερα για πρόσωπα τα οποία εξαρτώνται από τις ευθύνες και τις παραλείψεις της εξουσίας – τότε ο ανθρωπισμός σχετικοποιείται.

Αλλωστε, στην θρησκειολογική αντίληψη της Αριστεράς, πάνω από όλα είναι ο ιερός σκοπός. Οι μάζες θα πρέπει απλώς να μάθουν να σκέφτονται «σωστά», προκειμένου να αποφύγουν τις κακοτοπιές.

Η αντίληψη είναι επικίνδυνη, όπως και πολλές άλλες. Μπορεί δε κάποιος να υποθέσει ότι τέτοιες δηλώσεις με χαρά θα τις ακούν στην Τουρκία αυτές τις ημέρες.

Θα ήταν χρήσιμο όμως να συγκρίνει κάποιος τι έλεγε η Ανγκελα Μέρκελ για την παράνομη σύλληψη και κράτηση του Ντενίζ Γιουτζέλ, γερμανού πολίτη τουρκικής καταγωγής. Με τον τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ στα δεξιά της είχε δηλώσει προ ημερών στο Βερολίνο ότι η υπόθεση Γιουτζέλ όπως και των άλλων Γερμανών που κρατούνται για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία, συνιστούν για το Βερολίνο «κατεπείγον» ζήτημα.

Για εμάς δεν είναι μείζον θέμα η αιχμαλωσία των στρατιωτικών μας. Δεν μιλάμε άλλωστε και για την Ηριάννα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...