H Corriere della Sera για τις κυρίες που θα διευθύνουν το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ/ Η Tagesspiegel για έναν ατελείωτο κατάλογο θυμάτων / Ο Guardian για έναν κίνδυνο που δεν είναι επιστημονική φαντασία / Και οι Times…
  • Corriere della Sera

    Νταβός/ Και οι επτά είναι υπέροχες

    Για να φτάσουν να κερδίζουν οι γυναίκες όσα και οι άνδρες, θα χρειαστούν άλλα 217 χρόνια. Η πρόβλεψη είναι του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τις εργασίες του στο Ντάβος από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου. Και που αποφάσισε να αναθέσει και τις επτά διευθύνσεις των εργασιών σε γυναίκες και μόνο.

    Ποιες είναι αυτές; Από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έως την γενική διευθύντρια του CERΝ Φαμπίολα Τζανότι και από την Τζίνι Ρομέτι, πρώτη γυναίκα στο τιμόνι της IBM έως την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Εμα Σόλμπεργκ. Η επτάδα συμπληρώνεται με την γενική γραμματέα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης (ΙΤUC) Σάρα Μπάροου, την Τσέτνα Σίνα που είναι επικεφαλής του ινδικού ιδρύματος Mann Deshi και την διευθύνουσα σύμβουλο του γαλλικού ομίλου Engie Ιζαμπέλ Κοσέρ.

    Επτά γυναίκες από διαφορετικές χώρες και με διαφορετικές ευαισθησίες, σχολιάζει η Corriere della Sera. Και μια απόφαση που φαίνεται να λήφθηκε υπό το βάρος των επικρίσεων για τη δυσανάλογη ανδρική παρουσία μεταξύ των προσκεκλημένων που πάντως αντανακλά και την ελλιπή παρουσία των γυναικών σε θέσεις ευθύνης σε σχεδόν όλους τους τομείς. Την υποαντιπροσώπευση αυτή στηλίτευσε η ηθοποιός Εμα Γουότσον με μια παρέμβασή της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ όπου δεν έπεφτε καρφίτσα.

    Η Γουότσον τότε είχε μιλήσει για την ανισότητα των φύλων, ενώ μερικούς μήνες μετά θα γινόταν πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ. Οι επτά προεδρίνες πάλι θα μιλήσουν και θα διευθύνουν τις εργασίες του φόρουμ, θέμα του οποίου είναι «Δημιουργώντας ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο». Για να δούμε τι θα πουν.

    Φωτό: Σημασία δεν έχει ποια είναι ποια, αλλά ότι θα είναι όλες μαζί. Πηγή: Corriere della Sera
  • Der Tagesspiegel

    Μνήμη/ Ένα όνομα για τους 33.293 νεκρούς μετανάστες

    Ένας μακρύς κατάλογος με ονόματα, χώρες προέλευσης, ημερομηνίες και αιτίες θανάτου. Είναι πάνω από 30.000, για την ακρίβεια  33.293, οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια. Η Tagespiegel επιχείρησε να τα βάλει μαζί, σε μια απόπειρα να καταστήσει πλησιέστερο και πιο ανθρώπινο το δράμα εκείνων, οι οποίοι διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, αποφάσισαν να αψηφήσουν τη θάλασσα για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

    Ένας κατάλογος ονομάτων ή στοιχείων ταυτοποίησης  (εάν υπάρχουν) εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στις διαδρομές προς την Ευρώπη από το 1993 έως σήμερα: 48 σελίδες του ιστότοπου της εφημερίδας που περιλαμβάνει τον Σαμουήλ από το Κονγκό,  τον Νουχού Ντουμπία από το Μάλι,  τον Φάισαλ Ιμραν από το Πακιστάν αλλά και πολλούς ακόμη «χωρίς στοιχεία».

    Στον κατάλογο συγκεντρώθηκαν τα διαθέσιμα στοιχεία για «ορισμένους» θανάτους κατά μήκος των διαδρομών της απελπισίας: εθνικότητα, ηλικία, ημερομηνία και αιτίες θανάτου. Τα θύματα, ωστόσο, δεν πέθαναν όλοι στη θάλασσα: ανάμεσά τους υπάρχει και ένα αγόρι 17 ετών από τη Σομαλία που έχασε τη ζωή του στη γερμανική πόλη Σμολνχ, αφού ξυλοκοπήθηκε άγρια από ομάδα ακροδεξιών της το 2016.

    «Θέλαμε να τιμήσουμε τη μνήμη τους», εξηγούν από την γερμανική εφημερίδα.  Πίσω από κάθε γραμμή, «υπάρχει μια ιστορία και αυτός ο κατάλογος συνεχίζει να μεγαλώνει καθημερινά εξαιτίας των  νόμων που εφαρμόζονται στην Ευρώπη».

    Φωτό: Εχουν και όνομα και πρόσωπο. Πηγή: Reuters/Ahmed Jadallah


     

  • Guardian

    Εκκλήσεις/ Σταματήστε τα ρομπότ δολοφόνους

    Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση της ανθρωπότητας, όπως κατ’ επανάληψη έχουν καταγγείλει ο Στήβεν Χόκινγκ και ο Ελον Μασκ. Σύμφωνα με αυτό το δυσοίωνο σενάριο, δολοφονικές μηχανές ξεφεύγουν από τον έλεγχο των κυβερνήσεων και καταλήγουν στα χέρια τρομοκρατών ή, ακόμη χειρότερα, δρουν μόνα τους.

    Η ανησυχία αυτή οδήγησε μια ομάδα επιστημόνων να ξεκινήσουν την εκστρατεία «Stop Killer Robots» (Σταματήστε τα ρομπότ δολοφόνους) και να θέσουν το πρόβλημα υπόψη των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να «τεθεί βέτο στα ρομπότ δολοφόνους παρόμοια με εκείνο που ισχύει για τα χημικά όπλα». Σύμφωνα με τους υποστηρικτές, γράφει ο Guardian, μερικές χώρες έχουν ήδη αναπτύξει συστήματα που θα δώσουν στις μηχανές μια «μεγαλύτερη αυτονομία μάχης».

    Η επόμενη γενιά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν θα χρειάζεται πλέον ανθρώπινο χειριστή για να πραγματοποιεί τις δικές του αποστολές  θανάτου. Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, περισσότεροι από εκατό διευθυντές σε ορισμένες από τις πιο καινοτόμες εταιρείες στη ρομποτική είχαν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή προς τον ΟΗΕ για να ζητήσουν να αποτραπεί  η χρήση ρομπότ στα στρατεύματα.

    «Η τεχνολογία που εμφανίζεται στις κινηματογραφικές ταινίες είναι απλώς μια προσομοίωση τεχνολογιών που είναι ήδη διαθέσιμες. Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Πράγματι, είναι πολύ εύκολο να κατασκευάσετε αυτοκίνητα χωρίς οδηγό», γράφουν. Κι όλα αυτά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των πλέον τεχνολογικά προηγμένων χωρών για την ανάπτυξη υποβρυχίων, αεροπλάνων, πολεμικών πλοίων και αρμάτων μάχης  που μπορούν να βρουν το στόχο μόνα τους.

    «Πρέπει πετύχουμε γιατί διαφορετικά θα ζήσουμε μια φρίκη» προειδοποιούν. Τους ακούει κανείς;

    Φωτό: Δεν είναι, λένε οι ειδικοί, και τόσο μακριά από την πραγματικότητα. Πηγή: Shutterstock

     

     

  • The Times

    Κόντρες/ Εφτιαχναν εργαλεία οι ανθρωπίνοι;

    Στην καλτ ταινία του 1975 «Πώς να κλέψετε έναν δεινόσαυρο» μια ομάδα κινέζων κατασκόπων κλέβει τον σκελετό ενός απατόσαυρου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το σκάει με λεωφορείο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σήμερα, γράφουν οι Times, στο πεδίο της Παλαιοντολογίας. Ή μάλλον κάτι περισσότερο. Γιατί σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε και για κλοπή οστών και για πλαστογραφία και για δολοφονίες χαρακτήρα.

    Στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης βρίσκεται η αμφιλεγόμενη θεωρία ότι οι στενοί συγγενείς των πρωτανθρώπων μετανάστευσαν στη Βόρεια Ευρώπη πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια και πλέον. Δυο ερευνητές υποστηρίζουν σχετικά ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις στη Γερμανία ότι οι ανθρωπίνοι έφτιαχναν εργαλεία από οστά ζώων και πέτρες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι πιστευόταν έως σήμερα.

    Αλλοι ειδικοί απαντούν όμως ότι όχι μόνο ο ισχυρισμός αυτός μπάζει επιστημονικά από παντού  αλλά και ότι βασίζεται εν μέρει σε οστά και πέτρες που είχαν κλαπεί από μια ανασκαφή και επιστράφηκαν αρκετά χρόνια μετά με ένα δέμα στο οποίο δεν εμφανιζόταν αποστολέας.

    Ο τόπος του εγκλήματος φαίνεται να είναι το Αντερμάσφελντ όπου έγινε και η επίμαχη ανασκαφή. Η κλοπή έγινε το 2009. Και κάπως έτσι οι μεν κατηγορούν τους δε για «αμφίβολες, ατελείς και σε τουλάχιστον μία περίπτωση αποδεδειγμένα λανθασμένες έρευνες», ενώ οι άλλοι απαντούν ότι «η κριτική δεν έχει καμία επιστημονική βάση, μεθοδολογία και ανάλυση». Είναι, προσθέτουν, μόνο η γνώμη τους.

    Πού θα φτάσει αυτό το ξεκατίνιασμα; Κανένας δεν ξέρει. Η βρετανική εφημερίδα καταγράφει πάντως τουλάχιστον τρεις ανάλογες υποθέσεις επιστημονικών διαφωνιών που ξεπέρασαν τα εσκαμμένα.

    Φωτό: Ο χώρος ανασκαφής στο Αντερμάσφελντ. Πηγή: The Times



text
  • Επρεπε να αφήσουν τη Ζωή να κάνει ένα encore πριν την ψηφοφορία


    28 Μαρτίου 2024, 22:23