744
Ο Μίκης Θεοδωράκης συνεχίζει να παρεμβαίνει στη δημόσια σφαίρα | ORESTIS PANAGIOTOU / POOL / SOOC

Αρθρο-παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη: Οι Ελληνες όλο τον καιρό ζούνε ζαλισμένοι

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 09:43
Ο Μίκης Θεοδωράκης συνεχίζει να παρεμβαίνει στη δημόσια σφαίρα
|ORESTIS PANAGIOTOU / POOL / SOOC

Αρθρο-παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη: Οι Ελληνες όλο τον καιρό ζούνε ζαλισμένοι

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 09:43

Την ανάγκη να γίνει το συντομότερο δυνατόν αναθεώρηση του Συντάγματος που θα αναφέρει τη χαμένη ισορροπία ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία και τη Δικαιοσύνη τονίζει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Σε εκτενές άρθρο-παρέμβαση στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορούν εκτάκτως την Παρασκευή, ο 92χρονος μουσικοσυνθέτης ασκεί σε κριτική στην αλλοίωση, όπως χαρακτηριστικά λέει, του πολιτεύματος.

Αναφέρεται ακόμη στη Σπίθα, το κίνημα που είχε ιδρύσει, αλλά και για τη δημιουργία ενός Παλλαϊκού Μετώπου που θα μπορούσε όχι μόνο να λειτουργήσει σαν όργανο που θα μας έβγαζε από την κρίση αλλά και να αποτελέσει τη μεγάλη ιστορική ευκαιρία που θα μας οδηγούσε στην αυτοτέλεια της χώρας και από κει στην κατάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης επισημαίνει καταρχάς ότι ο νομοθέτης στήριξε την «πολυκατοικία» του Συντάγματος του 1975 πάνω σε τέσσερις θεσμούς-«κολώνες» (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νομοθετική Εξουσία, Εκτελεστική Εξουσία, Δικαιοσύνη).

Συνεχίζει γράφοντας τα εξής: «Φανταστείτε τώρα σε ένα τέτοιο μεγάλο κτίριο να γκρεμίσουν τη μία από τις τέσσερις κολόνες που το στηρίζουν. Μα κι αν δεν σωριαστεί σε ερείπια, θα γέρνει επικίνδυνα, με φόβο μια μέρα να πέσει. Στο μεταξύ όσοι ζούνε μέσα εκεί θα πρέπει να ζούνε σε μια διαρκή ανωμαλία. Αλλοτε να σκαρφαλώνουν από δωμάτιο σε δωμάτιο κι άλλοτε να γλιστράνε από το μπάνιο στην τραπεζαρία.

» Ε λοιπόν, αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας μετά την αναθεώρηση του 1986, που έκτοτε δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει για να φτάσει στην τσουλήθρα των Μνημονίων που οδηγεί κατευθείαν στον “υπόνομο”, δηλαδή στην τελική διάλυση της χώρας πολύ πιο πριν από τα 100 χρόνια που ο κ. Τσίπρας την πούλησε στους ξένους».

Αναφέρεται στη συνέχεια στις ΗΠΑ και το δικό της σύνταγμα: «Ανεξάρτητα από την κριτική μου για τη σύγχρονη ιμπεριαλιστική πολιτική των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, είμαι μεγάλος θαυμαστής του αμερικανικού έθνους, γιατί οι θεσμοί πάνω στους οποίους οι ιδρυτές του στήριξαν το μέλλον της χώρας τους είναι τόσο στερεοί, έχοντας τον απόλυτο σεβασμό του αμερικανικού λαού, ώστε στους αιώνες της ύπαρξής του να μη συμβεί ούτε μία απόπειρα παραμόρφωσής τους και υποταγής σε κάθε μορφής δικτατορία».

Αφού κάνει λόγο για τον αμερικανό στρατηγό Μακάρθουρ και πώς ο Χάρι Τρούμαν όρθωσε ανάστημα απέναντί του όταν ο στρατηγός άρχισε να συμπεριφέρεται σαν πρόεδρος, ο Μίκης Θεοδωράκης τονίζει: «Ζητάω λοιπόν πολλά όταν προσδοκώ από τη χώρα μου, όσο μικρή κι αν είναι, να βοηθήσουμε όλοι μαζί, ώστε να γίνουμε κι εμείς σοβαροί και υπεύθυνοι σεβόμενοι το αρχικό Σύνταγμα που είχαμε αποδεχθεί και που κατά τη γνώμη μου λειτούργησε θετικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες; Για τον λόγο αυτόν δεν έπρεπε να δεχθούμε την αλλοίωσή του ακόμα κι αν την πρότεινε ένας πολιτικός με μεγάλο κύρος και μεγάλη απήχηση στον Λαό μας, όπως ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

» Εξάλλου πιστεύω ότι σε μια ευνομούμενη χώρα η ψηφοφορία που ενέκρινε την αλλαγή του Συντάγματος στα 1986 όφειλε να θεωρηθεί άκυρη, δεδομένου ότι παραβιάστηκε η αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας με την επιβολή χρωματιστών ψηφοδελτίων και προσεβλήθη βάναυσα η προσωπικότητα των βουλευτών με την πρωτοφανή παρακολούθησή τους με δεκάδες προβολείς στραμμένους επάνω τους για να καταγράφονται οι κινήσεις τους! Αυτή σίγουρα υπήρξε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του νεότερου κοινοβουλευτισμού.

» Και σήμερα η Αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή και η συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία παρακολουθούν ανήμποροι τον κ. Τσίπρα να κυβερνά με το 15%, εκμεταλλευόμενος ακριβώς αυτή τη μαύρη σελίδα. Ενώ ο ίδιος είναι αιχμάλωτος των εθνομηδενιστών του ΣΥΡΙΖΑ που εκβιάζουν λόγω της ισχνής πλειοψηφίας».

«Αλλο η ελευθερία και άλλο η ανεξαρτησία»

Στη συνέχεια ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά για το πότε ήταν ελεύθεροι οι Ελληνες

«Ανήκω στη γενιά της Εθνικής Αντίστασης και ευτύχησα να γίνω και να αισθανθώ Ελεύθερος και Ανεξάρτητος σαν Ελληνας από τη στιγμή που αποφάσισα να παλέψω και να θυσιαστώ για τον Λαό και την Πατρίδα μου.

» Είναι πραγματικά σχήμα οξύμωρο και συγχρόνως τραγικό να γίνεται ο ελληνικός λαός ανεξάρτητος μέσα στις συνθήκες της γερμανικής Κατοχής από τη στιγμή που αποφάσισε να περιφρονήσει την αλαζονική δύναμη του κατακτητή!

» Αυτό δείχνει ότι η Ανεξαρτησία είναι ένα βαθύ συναίσθημα για κάθε ελεύθερο και υπερήφανο πολίτη που τον ανυψώνει όπως το ζωογόνο οξυγόνο για την κάθε μορφή ζωής.

» Ποτέ άλλοτε οι Ελληνες δεν υπήρξαν ανεξάρτητοι εκτός από το 1821;

» Στους Βαλκανικούς Πολέμους, στην Εθνική Αντίσταση και για όσους μπήκαν στα κάτεργα της Χούντας, στα 1967!

» Ολο τον άλλο καιρό ζούνε ζαλισμένοι, εξού και οι συνεχείς ανωμαλίες με τα πάνω και τα κάτω που σημαδεύουν την Ελλάδα των δύο αιώνων ελεύθερης ζωής. Γιατί άλλο η ελευθερία και άλλο η ανεξαρτησία. Είμαστε σχετικά ελεύθεροι να ζούμε, όμως μέσα στα όρια που μας επιτρέπει η συνεχής εξάρτησή μας από τους κατά καιρούς “προστάτες ” μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...