Οι New York Times για τον πρόεδρο που έλεγε ένα ψέμα την ημέρα / Το CNN για τις νέες φιλοδοξίες του δημιουργού του Facebook / Η Corriere della Sera για την άγνωστη ιστορία μιας ιστορικής φράσης / Και το Bustle…
  • Corriere della Sera

    Ιστορία/ Ο άνθρωπος πίσω από τον «Βερολινέζο» JFK

    Δυτικό Βερολίνο, 26 Ιουνίου 1963. Μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος ο Τζον Κένεντι εκφωνεί μια συγκλονιστική ομιλία για την ελευθερία την οποία θα ολοκληρώσει με την περίφημη φράση «Ich bin ein Berliner» («Είμαι ένας Βερολινέζος»). Ο άνθρωπος που την εμπνεύστηκε, όμως, ήταν άλλος. Λέγεται Φρέντερικ Βρίλαντ και, στα 90 του χρόνια, είναι ένας από τους τελευταίους αυτόπτες μάρτυρες της πιο γοητευτικής προεδρίας στην ιστορία των ΗΠΑ.

    «Αυτή είναι δική μου μικρή θέση στην Ιστορία» δηλώνει στην Corriere della Sera. «Δούλευα για τη CIA στο Βερολίνο, όταν το 1963 έλαβα την εντολή να προετοιμάσω κάποιες επίσημες επισκέψεις μεταξύ των οποίων και του JFK στην πρωτεύουσα της τότε Δυτικής Γερμανίας. Ο ίδιος με καλούσε στο γραφείο του τρεις φορές την εβδομάδα. Είχα γνωρίσει και άλλους προέδρους, αλλά κανένας δεν επέμενε όσο αυτός να μάθει πληροφορίες για τη χώρα που επρόκειτο να επισκεφτεί. Μια μέρα στη διάρκεια του μπρίφινγκ μου λέει “ετοίμασέ μου μια σύντομη φράση στα γερμανικά για να μπορώ να την θυμάμαι”. Το συζήτησα με τους συναδέλφους μου και καταλήξαμε στη ρήση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «είμαι εδώ, ζω εδώ, δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά”. Στον Κένεντι, όμως, δεν άρεσε η ιδέα να επαναλάβει ένας καθολικός όπως αυτός τη φράση ενός “αιρετικού”. Εκείνη τη στιγμή μου ήρθε η ιδέα. Την βρήκε τέλεια. Επειτα ασκηθήκαμε στην σωστή προφορά. Του ήταν αδύνατον να τη μάθει!».

    Δείτε το βίντεο από την ιστορική ομιλία:

    Στην υπηρεσία της CIA και του υπουργείου Εξωτερικών από το 1951 έως το 1985, ο Φρέντερικ Βρίλαντ έχει να πει και άλλα για τον πρόεδρό του. Για τη δολοφονία του, για παράδειγμα, λέει ότι είχε πυροβολήσει κάποιος και από τον δρόμο, ο οποίος όμως δεν εντοπίστηκε ποτέ. «Υπάρχουν λεπτομέρειες της υπόθεσης που θα μείνουν για πάντα άγνωστες» αναφέρει. Οι ερωτικές περιπέτειες του JFK, πάντως, ήταν σε όλους γνωστές. «Οι δημοσιογράφοι στον Λευκό Οίκο ήξεραν τα πάντα κι ο ίδιος εξάλλου δεν έκανε και πολλά για να το κρύψει. Αλλά δεν έγραφαν τίποτε. Μια φίλη μου δείχνει μια μέρα ένα ρολόι Cartier και μου λέει: “Μου το χάρισε χθες το βράδυ ο Κένεντι αφού κάναμε έρωτα στον Λευκό Οίκο”. Ηταν το δώρο που του είχε κάνει δώρο δύο ημέρες νωρίτερα η οικογένεια Ανιέλι».

    Φωτό: Ολα τ’ άλλα είναι ιστορία. Πηγή: youtube
  • CNN

    Φιλοδοξίες/ Και τώρα ο Zuck θέλει να μας «ενώσει»

    Πριν από 13 χρόνια μας «συνέδεσε». Αλλά τώρα ο Μάικλ Ζάκερμπεργκ θέλει να μας «ενώσει», σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο CNN – την πρώτη του σε τηλεοπτικό δίκτυο.

    «Ο στόχος στον οποίο επικεντρωθήκαμε τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν να κάνουμε τον κόσμο πιο ανοικτό και συνδεδεμένο. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με αυτό, αλλά έως τώρα πίστευα ότι εάν δίναμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εκφραστούν και εάν τους βοηθούσαμε να συνδεθούν, θα ήταν αρκετό για να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Από πολλές απόψεις ήταν έτσι. Αλλά η κοινωνία μας παραμένει ακόμη διαιρεμένη. Τώρα νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να κάνουμε περισσότερα. Δεν αρκεί να συνδέσουμε τον κόσμο. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τον ενώσουμε περισσότερο».

    Ολα αυτά φυσικά θα γίνουν στο Facebook. Πώς; «Ενας τρόπος είναι να δώσουμε στις ομάδες εκείνα τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για να ανταλλάξουν ιδέες και περιεχόμενα σε ένα πιο προστατευμένο περιβάλλον». Ενα από αυτά είναι τα insight, δηλαδή μετρήσεις και στατιστικές που δείχνουν σε πραγματικό χρόνο την ανάπτυξη, τη συμμετοχή και τις εγγραφές σε μια ομάδα, ένα άλλο το φίλτρο που επιτρέπει την κατηγοριοποίηση των μελών ανά φύλο ή γεωγραφική περιοχή κι ένα τρίτο εκείνο της άμεσης διαγραφής ενός μέλους μαζί με το περιεχόμενο (σχόλια κλπ) που έχει δημιουργήσει στην ομάδα. Τέλος, οι διαχειριστές μιας ομάδας θα μπορούν να προτείνουν στα μέλη της ομοειδείς ομάδες ή συνδεδεμένες με αυτήν.

    «Το να συνδέσεις φίλους και οικογένεια ήταν θετικό αλλά πιστεύω ότι η ευθύνη μας είναι να κάνουμε περισσότερα. Όχι μόνο να δώσουμε φωνή στους ανθρώπους, αλλά και να τους βοηθήσουμε να δημιουργήσουν ένα κοινό έδαφος ώστε να πορεύονται μαζί προς τα εμπρός» λέει ο «Zuck». Μήπως το παρακάνει λίγο;

    Φωτό: Κινητά, υπολογιστές, τάμπλετ, όλα ενωμένα. Πηγή: Shutterstock
  • The New York Times (έντυπη έκδοση)

    Πρωτοφανές/ Oλα τα ψέματα του προέδρου

    Μόνο την 1η Μαρτίου. Μόνο αυτή την ημέρα δεν έχει πει κάποιο ψέμα ο Ντόναλντ Τραμπ από τις 21 Ιανουαρίου, την πρώτη πλήρη ημέρα καθηκόντων ως πρόεδρος των ΗΠΑ, και για τις επόμενες σαράντα ημέρες. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύεται από τη λίστα που δημοσίευσαν οι New York Times σημειώνοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος «επιχειρεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο η αλήθεια δεν θα έχει καμία σημασία». Με την εξαίρεση της 1ης Μαρτίου, ο Τραμπ εκστόμισε μόνο ψέματα τις πρώτες σαράντα ημέρες της προεδρίας του. Στο σύνολο των 113 ημερών ψέματα είπε συνολικά τις 74. Αλλά και αυτές που δεν είπε είναι συνήθως επειδή δεν έγραψε κάτι στο Twitter. Δηλαδή, επειδή έκανε διακοπές στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο ή έπαιζε γκολφ.

    «Δεν είχαμε ποτέ έναν πρόεδρο που να περνάει τόσο πολύ χρόνο λέγοντας ψέματα» σημειώνει η εφημερίδα. Μερικά παραδείγματα; 21 Ιανουαρίου – «Δεν ήμουν φαν του Ιράκ, δεν ήθελα να πάμε στο Ιράκ. (Στην αρχή ήταν υπέρ). 25 Ιανουαρίου – «Ποτέ δεν είχε συγκεντρωθεί περισσότερος κόσμος». (Οι αεροφωτογραφίες δείχνουν ότι στην τελετή ορκωμοσίας του Ομπάμα το πλήθος ήταν πολύ μεγαλύτερο απ΄ό,τι στη δική του). 11 Απριλίου. «Εκτιμώ τον Στιβ (ενν. Μπάνον), αλλά θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι εγώ δεν τον ήξερα. (Τον ήξερε από το 2011).  12. Απριλίου. «Ο γενικός γραμματέας κι εγώ είχαμε μια παραγωγική συζήτηση για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Διαμαρτυρήθηκα πριν από καιρό και τώρα πολεμούν την τρομοκρατία» (Το ΝΑΤΟ συμμετέχει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας από τη δεκαετία του ’80).

    Και να φανταστεί κανείς ότι οι ΝΥΤ δεν συμπεριέλαβαν στη λίστα και τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις. Αυτές πια είναι αμέτρητες.

    Φωτό: Μήπως να κάναμε το ίδιο για τους δικούς μας; Πηγή: The New York Times

     

  • Bustle

    Σκουπίδια/ Και κάποιοι τα φωτογραφίζουν

    Αλλοι πνίγονται από τους τόνους των σκουπιδιών στους δρόμους. Και κάποιοι τα μαζεύουν και τα φωτογραφίζουν. Αυτός ο άλλος είναι ο γάλλος φωτογράφος Αντουάν Ρεπεσέ που μέσα σε τέσσερα χρόνια μάζεψε 1.600 μπουκάλια γάλα, 4.800 κυλίνδρους από χαρτί υγείας και 800 κιλά εφημερίδες. Ενας όγκος 70 κυβικών μέτρων που ο Ρεπεσέ μεταμόρφωσε σε ένα φωτογραφικό πρότζεκτ υπό τον τίτλο «#365Unpacked» για να καταγγείλει τον «ασυγκράτητο καταναλωτισμό της εποχής μας», όπως δηλώνει ο ίδιος στο Bustle. Ο καλλιτέχνης ήθελε επίσης να δώσει μια «αισθητική διάσταση» στη δουλειά του με σκοπό πάντα να ευαισθητοποιήσει το κοινό: «Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πόσα σκουπίδια παράγουμε στην καθημερινή μας ζωή εάν θα τα δούμε μαζεμένα όλα μαζί». Εμείς εδώ, πάλι, το έχουμε παρακαταλάβει.

    Φωτό: Τουλάχιστον αυτή δεν τα κατέβασε στον δρόμο στις μέρες της απεργίας. Πηγή: Bustle/ Antoine Repessé 



text
  • Show Βελόπουλου, γράφει το κοντέρ ψηφαλάκια


    28 Μαρτίου 2024, 19:33