Η Repubblica για τον αρχικατάσκοπο της Ρωσίας / Η Corriere della Sera για την πρώτη γονδολιέρισσα της Βενετίας / Ο Economist για τους τρομοκράτες του μέλλοντος / Και η Washington Post...
  • La Repubblica

    Το τέλος του πατέρα των ρώσων κατασκόπων

    Ο Γιούρι Ντρόζντοφ, «η πιο σημαντική προσωπικότητα μεταξύ των πατέρων της ρωσικής κατασκοπείας» σύμφωνα με τον βρετανό συγγραφέα Φρέντερικ Φορσάιθ, άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη σε ηλικία 92 ετών. Η πορεία του Ντρόζντοφ στις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας καθόρισε για σαράντα χρόνια την ιστορία της διαβόητης KGB. Βετεράνος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, συμμετείχε στην επιχείρηση κατάληψης του Βερολίνου και εισήλθε στις μυστικές υπηρεσίες αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών. Στάλθηκε αρχικά στο Ανατολικό Βερολίνο όπου συνεργάστηκε στενά με άνδρες της Στάζι και διαδραμάτισε καίριο ρόλο σ’ ένα από τα πιο δραματικά επεισόδια του Ψυχρού Πολέμου: την ανταλλαγή του ρώσου μυστικού πράκτορα Γουίλι Φίσερ που επιχειρούσε με το ψευδώνυμο Ρούντολφ Aμπελ και κρατούνταν από τους Αμερικανούς επί μια πενταετία με τον αμερικανό πιλότο Γκάρι Πάουερς που έλαβε χώρα το 1962 στη γέφυρα του Γκλίνικε, στα σύνορα μεταξύ του Ανατολικού και του Δυτικού Βερολίνου. Το εν λόγω γεγονός μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ πριν από δύο χρόνια στη «Γέφυρα των Κατασκόπων», αλλά είχε προηγηθεί -προσδιορίζει η Repubblica– και η ρωσική ταινία του 1968 «Η Ασπίδα και το Σπαθί» που ώθησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με δηλώσεις του, να εισέλθει στην KGB.

    κατάσκοπος

    Αφού υπηρέτησε στην Κίνα και τη Νέα Υόρκη, το 1979 ο Ντρόζντοφ, που εικονίζεται επάνω, ηγήθηκε της επίθεσης και της κατάληψης του Ανακτόρου Τάζμπεκ, κατοικίας εκείνη την περίοδο του τότε αφγανού προέδρου Χαφιζουλάχ Αμίν, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μετέπειτα εισβολή των σοβιετικών δυνάμεων στη χώρα. Η επιτυχία της επιχείρησης είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί ο Ντρόζντοφ επικεφαλής ενός νέου τμήματος των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας για την εκπαίδευση και την αρωγή των «παράνομων» κατασκόπων, που δρούσαν στο εξωτερικό με ψευδή ταυτότητα και αποτελούσαν την ελίτ της KGB.

    Η σκηνή της ανταλλαγής από την ταινία «Η Γέφυρα των Κατασκόπων», με τον Τομ Χανκς και τον βραβευμένο με Οσκαρ Τζακ Ράιλανς ως Ρούντολφ Αμπελ. Φωτογραφία: Twentieth Century Fox Film Corporation
  • The Washington Post

    Υπάρχουν και για τους φιλοσόφους δουλειές

    Οι απόφοιτοι των φιλοσοφικών σχολών όλου του κόσμου περνούν τα φοιτητικά τους χρόνια αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα περί του νοήματος της ζωής και της ελεύθερης βούλησης, περί της ηθικής και της αισθητικής. Οσον αφορά το μετά -την επαγγελματική αποκατάστασή τους, δηλαδή, των σύγχρονων απογόνων του Αριστοτέλη, του Θωμά Ακινάτη και του Ντεριντά- φαίνεται πως οι προοπτικές είναι και πολλές και πολύ καλές, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι.

    Η ιδέα ότι οι κάτοχοι πτυχίων φιλοσοφίας δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για μια επαγγελματική καριέρα «αποτελεί έναν μύθο για να είμαι ειλικρινής», υποστηρίζει στην Washington Post ο Τόμας Χόλντεν, πρόεδρος της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, εξηγώντας πως «η φιλοσοφία δεν έχει να κάνει με σοφούς που κάθονται στις κορυφές των βουνών και στοχάζονται πάνω στον κόσμο». Πτυχιούχοι φιλόσοφοι κατέχουν περίοπτες θέσεις στη Wall Street, περιφέρονται στις επενδυμένες με ξύλο δρυός αίθουσες του Ανώτατου Δικαστηρίου, κυριαρχούν στα διοικητικά συμβούλια πολλών εταιρειών της Silicon Valley με το ενδιαφέρον για αυτήν την παρεξηγημένη επιστήμη στις ΗΠΑ να αυξάνεται σημαντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και τους απόφοιτους φιλοσοφικών σχολών να διπλασιάζονται από το 1987.

    Σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας PayScale, η φιλοσοφία συμπεριλαμβάνεται στους 100 κορυφαίους ακαδημαϊκούς τομείς όσον αφορά τις απολαβές, με το μέσο ετήσιο εισόδημα να ανέρχεται στις 84.000 δολάρια. Η Κάρλι Φιορίνα, πάντως, πρώην εκτελεστική διευθύντρια της Hewlett Packard τα πήγε πολύ καλύτερα φτάνοντας σήμερα να έχει περιουσία πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

    O προπονητής- θρύλος του NBA Φιλ Τζάκσον πριν πατήσει στο παρκέ για να κερδίσει 11 συνολικά πρωταθλήματα σπούδασε επίσης φιλοσοφία. Φωτογραφία: Andrew D. Bernstein/NBAE/Getty Images
  • Corriere della Sera

    Η πρώτη γονδολιέρισσα της Βενετίας αποκαλύπτεται

    Εγραψαν για αυτήν όλες οι εφημερίδες του κόσμου. Αλλά η πραγματική ιστορία της Αλεξ Χάι διαφέρει σημαντικά από την επίσημη, έως και πριν από λίγες ημέρες, εκδοχή. Είκοσι χρόνια μετά την κοινοποίηση της είδησης για την «πρώτη γυναίκα γονδολιέρισσα που προκαλεί μια ανδρική παράδοση», αποκαλύπτεται ότι ο Αλεξ είναι τελικά τρανσέξουαλ, γεννημένος με σώμα γυναίκας, αλλά άνδρας από τότε που ο ίδιος θυμάται τον εαυτό του. Στη Βενετία, την πόλη που αγαπά, ζει και εργάζεται, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν την αλήθεια του την οποία, μάλιστα, διηγήθηκε ο ίδιος σε δύο αμερικανούς ραδιοφωνικούς δημοσιογράφους, τον Κρίστεν Κλαρκ και τον Ντέιβιντ Κόνραντ.

    Πριν από κάποιο διάστημα επικοινώνησαν με τον Αλεξ. «Θέλαμε να μιλήσουμε με την πρώτη γονδολιέρισσα της Βενετίας», αναφέρουν οι ίδιοι στην αρχή της σχεδόν ωριαίας εκπομπής αφιερωμένης στον Αλεξ Χάι που δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Radio Lab, μια ενημερωτική ιστοσελίδα με έδρα τη Νέα Υόρκη. Οι δύο δημοσιογράφοι φαντάζονταν -αναφέρει η Corriere della Sera– πως επρόκειτο να μιλήσουν για τη μάχη μιας γυναίκας (η οποία έφτασε από τη Γερμανία, όπου γεννήθηκε, στη Βενετία στα τέλη της δεκαετίας του 1980) για να εισέλθει στην αυστηρά ανδροκρατούμενη και φαλλοκρατική κλίκα των διάσημων ανά την υφήλιο γονδολιέρηδων της Γαληνοτάτης. Προς μεγάλη τους έκπληξη, ωστόσο, κατέληξαν να γνωρίσουν έναν άνδρα. «Το όνομά μου είναι Αλεξ Χάι και είμαι τρανσέξουαλ. Η σωστή αντωνυμία για να αναφέρεστε σε μένα είναι “αυτός”», έγραψε ο ίδιος την Τρίτη στον λογαριασμό του.

    Ο Άλεξ αποφεύγει τις τουριστικές οδούς και προτιμά να πλέει σε ήσυχα κανάλια όπως το Ρίο ντι Σαν Λούκα. Φωτογραφία: Financial Times
  • The Economist

    Τα παιδιά - στρατιώτες του ISIS και η νέα γενιά τρομοκρατών

    Οταν ο 12χρονος Ομάρ επέστρεψε στο σπίτι του έπειτα από 40 ημέρες σ’ ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης ανηλίκων του Ισλαμικού Κράτους, ήταν πασιφανές πως κάτι είχε αλλάξει. Ενα ήσυχο αγόρι κατά το παρελθόν που λάτρευε τα κινούμενα σχέδια -αποκαλύπτει ο Economist– ο Ομάρ ήταν πλέον ιδιαίτερα επιθετικός. Σταμάτησε να χαιρετά τις παλιές του φίλες και απαίτησε από τη μητέρα του να σταματήσει να βάφεται ενώ έγινε έξαλλος όταν εκείνη προσπάθησε να τον πλύνει. «Φοβόμουν να φορέσω ένα μπλουζάκι μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Μου δήλωσε πως αυτά απαγορεύονται από το Ισλάμ. Του έκαναν πλύση εγκεφάλου», προσδιόρισε η ίδια. Τελικά ο Ομάρ έχασε τη ζωή του λίγο μετά την τελευταία επίσκεψή του στο σπίτι. Εκπαιδεύτηκε από τους τζιχαντιστές του ISIS για να ενταχθεί σε μια ομάδα κρούσης της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας κατέβαιναν στα πεδία των μαχών κρατώντας στα χέρια τυφέκια και όντας ζωσμένα με εκρηκτικά. Ο Ομάρ σκοτώθηκε πολεμώντας τις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, όχι πολύ μακριά από το σπίτι του, πριν από έξι μήνες. Οι τζιχαντιστές του ISIS επέτρεψαν στη μητέρα να μείνει 15 λεπτά μόνη με το άψυχο σώμα του γιου της πριν την ταφή του σ’ έναν τάφο τον οποίο εκείνη απαγορευόταν, ως γυναίκα, να επισκεφτεί.

    Εκτιμάται πως το ισλαμικό χαλιφάτο στρατολόγησε χιλιάδες παιδιά στο Ιράκ και τη Συρία. Πολλά απ’ αυτά στάλθηκαν στην πρώτη γραμμή για να πεθάνουν ενώ άλλα εργάζονται ως κατάσκοποι, μάγειροι, δεσμοφύλακες και κατασκευαστές βομβών. Σε κάποιες περιπτώσεις μικρά παιδιά εκτέλεσαν ακόμα και κρατούμενους, είτε αποκεφαλίζοντάς τους είτε πυροβολώντας τους εξ επαφής στο κεφάλι. Χιλιάδες είναι επίσης τα παιδιά που έγιναν δέκτες της σκοταδιστικής ιδεολογίας της οργάνωσης στα ελεγχόμενα από την οργάνωση σχολεία.

    Παρότι, ωστόσο, δηλώνουν πως τα παιδιά αποτελούν το μέλλον του χαλιφάτου, οι τζιχαντιστές θυσιάζουν στα πεδία των μαχών περισσότερα από ποτέ άλλοτε εξαιτίας των τεράστιων απωλειών που έχουν υποστεί το τελευταίο διάστημα. Το χαλιφάτο τελικά είναι πολύ πιθανό να μην επιβιώσει αλλά πολλά τα παιδιά που γαλουχήθηκαν με το ισλαμιστικό εξτρεμισμό θα επιβιώσουν, αποτελώντας, μια διαρκή απειλή. Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχες καθώς τα παιδιά που γνωρίζουν πως να κατασκευάζουν βόμβες και μισούν τη Δύση ενδέχεται να μπορέσουν να μεταβούν ευκολότερα στον όποιο προορισμό τους. Στο Ιράκ η κυβέρνηση δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να διαχειριστεί τα χιλιάδες παιδιά – στρατιώτες (2.000 βρίσκονται σε φυλακές) ενώ στο χάος της Συρίας τα περισσότερα απ΄αυτά θα ενταχθούν σε άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις.

    Στρατόπεδο εκπαίδευσης ανηλίκων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Φωτογραφίας: ISIS Video



text
  • Kαι πώς να αναπληρώσεις το κενό του Παπανώτα, Στέφανε; Δεν είναι εύκολο


    18 Απριλίου 2024, 17:07