531
«Το συνέδριο μας έδωσε σαφή εντολή: ενότητα και ταπεινότητα. Αυτό θα πράξουμε», δήλωσε ο Ιγκλέσιας προς το πλήθος και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του | REUTERS/Sergio Perez

Με… σταλινικά ποσοστά ο Ιγκλέσιας «στο τιμόνι» των Podemos

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2017, 12:07
«Το συνέδριο μας έδωσε σαφή εντολή: ενότητα και ταπεινότητα. Αυτό θα πράξουμε», δήλωσε ο Ιγκλέσιας προς το πλήθος και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του
|REUTERS/Sergio Perez

Με… σταλινικά ποσοστά ο Ιγκλέσιας «στο τιμόνι» των Podemos

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2017, 12:07

Ηταν μια δύσκολη περίοδος για τους Podemos. Από τον Δεκέμβριο το κίνημα των ισπανών «Αγανακτισμένων» ζούσε μια φάση εσωστρέφειας, έχοντας δει τους ψηφοφόρους να τους γυρίζουν την πλάτη και τα ποσοστά τους να μειώνονται (από τον Δεκέμβριο του 2015 στον Ιούνιο του 2016 έχασαν 3,3% και 200.000 ψήφους). Αυτή η αμηχανία για το πού πάει το κίνημα αποτυπώθηκε σε μια εσωκομματική μάχη ηγεσίας ανάμεσα στον 38χρονο de facto ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας και τον 33χρονο φίλο (αλλά και δελφίνο) Ινίγκο Ερεχόν. Στον πυρήνα του προβλήματος ήταν το τι είδους κόμμα θα είναι στο εξής οι Podemos που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της Ισπανίας: θα είναι εκείνο της «μάχης στον δρόμο» (Ιγκλέσιας) ή με σαφή στροφή στην κυβερνησιμότητα (Ερεχόν).

Η απάντηση ήρθε χθες, Κυριακή, δεύτερη μέρα του κομματικού συνεδρίου στη Μαδρίτη: Ο Ιγκλέσιας εξελέγη εκ νέου με ποσοστό άνω του 89%! Το κόμμα αριθμεί 456.814 εγγεγραμμένα μέλη, από τα οποία μόλις 155.275, δηλαδή το 35%, ψήφισαν στη διαδικτυακή ψηφοφορία. Ακόμη και μεταξύ των μελών που κατατάσσονται στα «ενεργά», η συμμετοχή έφθασε μόνο το 53%.

Το πρόγραμμα του Ιγκλέσιας, που δίνει έμφαση στην κοινωνική κινητοποίηση, εγκρίθηκε από το 56% των μελών του κόμματος. Το αντίπαλο δέος, ο Ερεχόν, παρουσίασε θέσεις οι οποίες συγκέντρωσαν το 33% των ψήφων.

Τα δύο στελέχη, καθηγητές πολιτικών επιστημών αμφότεροι, επί μήνες διαφωνούσαν για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα.

Ο μεν Ιγκλέσιας υποστηρίζει τη διατήρηση της συμμαχίας του Podemos με την Ενωμένη Αριστερά, σε αντίθεση με τον Ερεχόν, που ζητούσε «άνοιγμα» του κόμματος προς το Κέντρο, προκειμένου να μπορέσει να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές (PSOE).

2017-02-12T123049Z_137355171_RC1727BD6A30_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS
Το πρόγραμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας, που υποστηρίζει την διατήρηση της συμμαχίας του Podemos με την Ενωμένη Αριστερά, εγκρίθηκε με ποσοστό 56% (REUTERS/Sergio Perez)

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Ιγκλέσιας διατηρεί και την πλειοψηφία στην «Επιτροπή των Πολιτών», με 37 μέλη, ενώ ο Ερεχόν εξέλεξε 23 και η«Αντικαπιταλιστική Αριστερά», των Μιγκέλ Ουρμπάν και Τερέσα Ροντρίγκεθ, μόλις δύο.

«Ενότητα, ενότητα, ενότητα» φώναζαν τα μέλη του κόμματος όταν εμφανίστηκαν μαζί τα δύο κορυφαία στελέχη. «Το συνέδριο μας έδωσε σαφή εντολή: ενότητα και ταπεινότητα. Αυτό θα πράξουμε» δήλωσε ο Ιγκλέσιας προς το πλήθος και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του, αφού αγκάλιασε τον Ερεχόν.

Στις δηλώσεις του μετά την πρώτη ανακοίνωση, ο Ιγκλέσιας πρόσθεσε ότι «σήμερα οι Podemos είμαστε πιο δυνατοί και πιο ώριμοι, ώστε να συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε τις κοινωνικές πλειοψηφίες». Παραδεχόμενος ότι ασφαλώς έχουν γίνει λάθη, κάλεσε τα μέλη του κόμματος σε «αδελφοσύνη και ενότητα».

2017-02-12T121855Z_2116455361_RC15637D4EC0_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS
Ο Ερεγχόν αγκαλιάζει τον θριαμβευτή μπροστά στα μέλη των Podemos (REUTERS/Sergio Perez)

Ο Ινίγκο Ερεχόν δήλωσε από την πλευρά του ότι «τα αποτελέσματα μας έδωσαν ένα μάθημα ενότητας και πλουραλισμού. Είναι μια εντολή να είμαστε ικανοποιημένοι και να συμμορφωθούμε με τις επιθυμίες όσων εκπροσωπούμε. Χιλιάδες άνθρωποι μας ζήτησαν να παραμείνουμε ενωμένοι, για να πολεμήσουμε μια κυβέρνηση που δεν έχει σχέδιο για τη χώρα και που υπερασπίζεται μόνο τους διεφθαρμένους».

Το Podemos ιδρύθηκε το 2014 και σήμερα είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία. Ο συνασπισμός Unidos Podemos («Ενωμένοι Μπορούμε»), που σχημάτισε με την Ενωμένη Αριστερά, διαθέτει 71 έδρες στο 350μελές κοινοβούλιο, ενώ ελέγχει και μεγάλους δήμους της χώρας. Στο συνέδριο του Σαββατοκύριακου ψήφισαν περισσότερα από 155.000 μέλη του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...