480
Στιγμιότυπο από τις «κόντρες» που έγιναν τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου στη Βάρκιζα | YouTube

Πώς έγιναν τα επεισόδια για τις κόντρες στη Βάρκιζα

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2017, 18:08
Στιγμιότυπο από τις «κόντρες» που έγιναν τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου στη Βάρκιζα
|YouTube

Πώς έγιναν τα επεισόδια για τις κόντρες στη Βάρκιζα

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2017, 18:08

Θα πίστευε κανείς ότι αυτά τα είχαν αφήσει οι Αθηναίοι των νοτίων προαστίων δεκαετίες πίσω. Οι μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού, τα αυτοκίνητα με τις μεγάλες εξατμίσεις, το χαμηλωμένο σασί και την ασύλληπτη ιπποδύναμη, οι αυτοσχέδιοι αγώνες ταχύτητας στις στροφές στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, για πολλούς ήταν κάτι το ρετρό, κάτι που ενδεχομένως θα έπρεπε να εκτίθεται στην Τεχνόπολη με τα άλλα memorabilia της δεκαετίας του ’80. Αλλά όχι. Οι κόντρες είναι, λένε, κάθε βράδυ, ή σχεδόν κάθε βράδυ, θορυβώδης κανονικότητα στη Βάρκιζα. Και απλώς κάποιες βραδιές τα πράγματα ξεφεύγουν.

Οπως συνέβη τη νύχτα της Τρίτης, 31ης Ιανουαρίου προς Τετάρτη, όπου οι συνήθεις και σχεδόν εθιμοτυπικοί τσακωμοί ανάμεσα σε αντίπαλες παρέες –μια αντήχηση των δαλιανιδικών κινηματογραφικών παθών των 80s– μετεξελίχθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, τα οποία έσπευσαν στο σημείο, στη συμβολή της λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Βασ. Κωνσταντίνου, για να επιβάλουν μια κάποια τάξη.

H διαφορά με τις «κόντρες» αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, των παλαιότερων δεκαετιών είναι η κλίμακα. Οχι μόνο στην ιπποδύναμη και στον κυβισμό, αλλά και στο πλήθος των θεατών. Στην απορία πώς ένα εξορισμού περιθωριακό θέαμα κλιμακώνεται σε σύγκρουση εκατοντάδων νεαρών με δυνάμεις καταστολής, λες και πρόκειται για ποδοσφαιρικό αγώνα, η απάντηση είναι μια γνωστή ξένη λέξη: Internet. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί την κρύα αυτή νύχτα περισσότεροι από 400 νέοι ύστερα από διαδικτυακό κάλεσμα!

Ο απολογισμός των συγκρούσεων ήταν 30 άτομα (29 Ελληνες και ένας Γεωργιανός) που συνελήφθησαν για τα επεισόδια και τις συμπλοκές μεταξύ νεαρών και δυνάμεων των ΜΑΤ. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν από πέτρες δύο αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο, δείχνουν στιγμιότυπα από τους αγώνες και τα επεισόδια στη Βάρκιζα. Στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 400 άτομα, προκειμένου να παρακολουθήσουν αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων. Οπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ., όταν οι αστυνομικές δυνάμεις παρενέβησαν για να διακόψουν τους αγώνες, οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, κροτίδες, φωτοβολίδες, καπνογόνα και φρεάτια ύδρευσης!

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, εμπρησμό, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, πρόκληση σωματικών βλαβών σε βάρος αστυνομικών και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Παράλληλα, συνελήφθη ένας Ελληνας, ηλικίας 30 ετών, οδηγός δίκυκλης μοτοσικλέτας μεγάλου κυβισμού, γιατί έκανε συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς. Κατασχέθηκε η μοτοσικλέτα, καθώς και κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο κράνος του, καταγράφοντας τα όσα διαδραματίζονταν. Σημειώνεται ακόμα, ότι διενεργήθηκαν συνολικά 320 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 197 παραβάσεις που επισείουν διοικητικά πρόστιμα, εκ των οποίων οι 15 επιφέρουν και πρόσθετες ποινικές κυρώσεις. Οι παραβάσεις ήταν οι εξής: Επικίνδυνοι ελιγμοί 11, οδήγηση για επίδειξη και εντυπωσιασμό 4, παραβίαση κόκκινου σηματοδότη 4, υπέρβαση ανώτατου ορίου ταχύτητας 1, μη χρήση ζώνης ασφαλείας 6, μη χρήση προστατευτικού κράνους 12, στέρηση άδειας οδήγησης 9, χρήση κινητού τηλεφώνου 17, στέρηση Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου Οχήματος 3, ανασφάλιστα οχήματα 5 και λοιπές τροχαίες παραβάσεις 125. Επίσης, αφαιρέθηκαν 47 άδειες ικανότητας οδήγησης, 39 άδειες κυκλοφορίας και 26 πινακίδες κυκλοφορίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...