829
Η Μέριλ Στριπ (αριστερά) παραλαμβάνει το βραβείο για την προσφορά της στην Εβδομη Τέχνη από τη Βαϊόλα Ντέιβις | Paul Drinkwater/Courtesy of NBC/REUTERS

«Χρυσά» πυρά μεταξύ Μέριλ Στριπ και Ντόναλντ Τραμπ

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 9 Ιανουαρίου 2017, 15:29
Η Μέριλ Στριπ (αριστερά) παραλαμβάνει το βραβείο για την προσφορά της στην Εβδομη Τέχνη από τη Βαϊόλα Ντέιβις
|Paul Drinkwater/Courtesy of NBC/REUTERS

«Χρυσά» πυρά μεταξύ Μέριλ Στριπ και Ντόναλντ Τραμπ

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 9 Ιανουαρίου 2017, 15:29

Η Μέριλ Στριπ είναι μια ξεκάθαρα πολιτικοποιημένη ηθοποιός που δεν μασάει τα λόγια της, ούτε σε συνεντεύξεις ούτε σε δημόσιες ομιλίες, όταν η κουβέντα έρχεται στην πολιτική. Δεν είχε χαριστεί παλιότερα στον Τζορτζ Μπους τον νεότερο και δεν χαρίζεται ούτε στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μέριλ Στριπ λοιπόν δεν θα μπορούσε να περιοριστεί σε μερικά ευγενικά «ευχαριστώ» το βράδυ της Κυριακής, 8 Ιανουαρίου, όταν παρέλαβε το Βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο. Δεν θα μπορούσε να περιοριστεί, όχι μόνο επειδή είναι αποφασισμένη να τοποθετείται δημόσια, όταν κρίνει ότι υπάρχει λόγος, αλλά και επειδή η τελετή των Χρυσών Σφαιρών ήταν η τελευταία του Χόλιγουντ πριν από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Ηταν μια εξόχως πολιτική ομιλία, ένας αριστοτεχνικό διατυπωμένος λόγος, χωρίς μάλιστα να αναφερθεί ούτε μία φορά στο όνομα του νέου προέδρου της χώρας της.

«Το Χόλιγουντ είναι γεμάτο από ξένους και αουτσάιντερς», ανέφερε στην ομιλία της τη νύχτα της Κυριακής, 8 Ιανουαρίου, η Μέριλ Στριπ. «Εγώ γεννήθηκα, μεγάλωσα και πήγα σε δημόσιο σχολείο του Νιου Τζέρσεϊ, η Βαϊόλα (Ντέιβις που απένειμε το βραβείο Σεσίλ Μπ. Ντε Μιλ) γεννήθηκε στη Βόρεια Καρολίνα, η Σάρα Πόλσον γεννήθηκε στη Φλόριντα και τη μεγάλωσε μια ανύπαντρη μητέρα στο Μπρούκλιν, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ είναι από το Οχάιο, η Εϊμι Άνταμς γεννήθηκε στην Ιταλία, η Νάταλι Πόρτμαν στην Ιερουσαλήμ, η Ρούθ Νέγκα γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα και μεγάλωσε στην Ιρλανδία. Ο Ράιαν Γκόσλινγκ, όπως όλοι οι καλοί άνθρωποι, είναι Καναδός. Ο Ντεβ Πατέλ γεννήθηκε στην Κένυα και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Πού είναι να πιστοποιητικά γέννησής τους;

»Το Χόλιγουντ “ζει” με και από ξένους. Κι αν μας διώξετε όλους δεν θα μείνει τίποτε για να παρακολουθήσετε πέρα από ποδόσφαιρο και μεικτές πολεμικές τέχνες – που, όχι, δεν είναι Τέχνη!».

Το πιο πάνω ήταν ένα από τα δύο θέματα που έθιξε η Μέριλ Στριπ αναφορικά στην εκλογή Τραμπ. Το δεύτερο, έχει να κάνει με τη μειωτική στάση του νέου προέδρου, προεκλογικά, απέναντι σε δημοσιογράφο των New York Times με αναπηρία. Ο Τραμπ σε δημόσια ομιλία του «υποδύθηκε» μπροστά στο κοινό του άνθρωπο με ειδικές ανάγκες, με μάλλον προσβλητικό τρόπο…

«Η δουλειά του ηθοποιού είναι να ερμηνεύει χαρακτήρες ξένους από αυτόν, και να τους μεταφέρει στο κοινό», ανέφερε η Μέριλ Στριπ στην ομιλία της, στην τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών. «Υπήρξε λοιπόν μια ερμηνεία αυτή τη χρονιά που με συγκλόνισε. Μου ράγισε την καρδιά – και όχι επειδή ήταν μια καλή ερμηνεία.

» Ηταν τη στιγμή που το πρόσωπο στο οποίο ζητήθηκε να λάβει την πιο αξιοσέβαστη θέση σε αυτή τη χώρα, μιμήθηκε έναν δημοσιογράφο με ειδικές ανάγκες. Έναν άνθρωπο ο οποίος δεν μπορούσε να “απαντήσει”. Οταν είδα το περιστατικό ράγισε η καρδιά μου. Δεν μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου! Κι αυτό, διότι δεν επρόκειτο για στιγμιότυπο ταινίας, αλλά για την αληθινή ζωή!

»Όταν κάτι τέτοιο γίνεται από άνθρωπο με εξουσία, είναι σαν αυτός να δίνει την άδεια και σε άλλους να κάνουν το ίδιο. Η έλλειψη σεβασμού, φέρνει έλλειψη σεβασμού. Η βία φέρνει βία. Και όταν οι ισχυροί χρησιμοποιούν την ισχύ τους για εκφοβισμό, τότε όλοι είμαστε χαμένοι», κατέληξε η Μέριλ Στριπ.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε όλα τα πιο πάνω απάντησε αμέσως, με σύντομη τηλεφωνική συνέντευξή του στους New York Times: «Δεν παρακολούθησα την ομιλία της κυρίας Στριπ, ούτε άλλα μέρη της απονομής των Χρυσών Σφαιρών, που παρουσίασε το NBC. Αλλά δεν εκπλήσσομαι, που δέχθηκα επίθεση από τους φιλελεύθερους του κινηματογράφου. Η κυρία Στριπ είναι θαυμάστρια της Χίλαρι…»

Οταν στην τηλεφωνική συνέντευξη ρωτήθηκε σχετικά με τον χλευασμό του προς τον δημοσιογράφο των New York Times, Σερτζ Φ. Κοβαλέσκι, στον οποίο αναφέρθηκε η Μέριλ Στριπ, φούντωσε…

«Δεν χλεύασα ποτέ κανέναν! Εθεσα το θέμα ζήτημα του δημοσιογράφου, ο οποίος είχε εκνευριστεί επειδή άλλαξε στάση σε σχέση με το δημοσίευμά του». Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Κοβαλέσκι προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από άρθρο που έγραψε τον Σεπτέμβριο του 2001 για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και αλλού.


Δείτε την παλιότερη ομιλία της Μέριλ Στριπ στις Χρυσές Σφαίρες 2003, κατά της πολιτικής του Τζορτζ Μπους 


«Εξακολουθούν όλοι να λένε ότι κορόιδεψα την αναπηρία του δημοσιογράφου – λες και η Μέριλ Στριπ ή όλοι οι άλλοι, μπορούν να διαβάσουν το μυαλό μου. Δεν έκανα τέτοιο πράγμα!» ανέφερε τηλεφωνικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Και θυμηθείτε, η Μέριλ Στριπ, παρουσίασε τη Χίλαρι Κλίντον στο συνέδριό της (το Εθνικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, το περασμένο καλοκαίρι), και πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους (τους φιλελεύθερους του Χόλιγουντ) υποστήριξαν τη Χίλαρι».

Αργότερα ο Τραμπ επέστρεψε και στο αγαπημένο του μέσο επικοινωνίας, το Twitter: Χαρακτήρισε την Στριπ μια από τις πιο υπερεκτιμημένες ηθοποιούς του Χόλιγουντ

Και αφού τα είπε όλα αυτά, ο νέος πρόεδρος μίλησε στους New York Times και για το θέμα που τον καίει περισσότερο… Την παρουσία των σταρ στην τελετή ορκωμοσίας του στις 20 Ιανουαρίου. Οι «φιλελεύθεροι του Χόλιγουντ», θα είναι απόντες, κι αυτό προφανώς δεν του αρέσει καθόλου!

«Θα έχουμε μια απίστευτη προσέλευση στην ορκωμοσία, ίσως σημειώσουμε ρεκόρ, και θα έρθουν πολλοί σταρ του κινηματογράφου και της ψυχαγωγίας! Ολες οι μπουτίκ στην Ουάσιγκτον έχουν ξεπουλήσει! Είναι δύσκολο να βρεις φουστάνι γι’ αυτή την ορκωμοσία!»

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...