Αναζήτηση:

Διαφήμιση

Διαφήμιση

ΚΟΣΜΟΣ Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν ταξίμ Σχόλια Κατερίνα Γκίκα Κατερίνα Γκίκα

Γράμμα από μία φίλη μου από την Τουρκία

Με την Μπούρτσου γνωριστήκαμε πριν μερικά καλοκαίρια στην Πάρο. Μια εβδομάδα πριν το γάμο της ο γαμπρός το έσκασε κι εκείνη ήρθε στην Πάρο μαζί με την κολλητή της Κανσού, (που εργάζεται στη Χουριέτ), για να ξεπεράσει το σοκ του χωρισμού στις Κυκλάδες.

Στη Nάουσα της Πάρου ξεπέρασε ευτυχώς τον... «Τούρκο γαμπρό», πριν περάσει μια εβδομάδα, κι από τότε λάτρεψε την Eλλάδα. Οι δυο Τουρκάλες δεν φορούσαν μαντήλες, είχαν κάνει μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, ήταν καλλιεργημένες, ντυμένες όπως οι Ευρωπαίες, έπιναν, διασκέδαζαν, ανέβασαν φωτογραφίες στο Facebook, συζητούσαμε για τα ελληνοτουρκικά. Και για τα σοβαρά και για τα σίριαλ. Μετά από εκείνες τις διακοπές κρατήσαμε μια φιλική, διαδικτυακή επικοινωνία.

"Περνάμε πολύ δύσκολες μέρες, δεν ξέρουμε πότε και πώς θα τελειώσει αυτός ο αγώνας", μου έγραψε χθες το βράδυ και με προέτρεψε να μπω στο Instagram ώστε να πάρω φωτογραφίες που ανεβάζουν η ίδια και οι φίλοι της.

Δεν είναι τυχαίο ότι η δημοσιογράφος της παρέας απέφυγε να αναρτήσει οτιδήποτε στη σελίδα της αυτές τις ημέρες. Δεν θέλησα να την ενοχλήσω. Ο Ερντογάν με τις εφημερίδες και τα κανάλια τα ελέγχει τα πράγματα, με τον «δαίμονα», όμως, που λέγεται Facebook ή Twitter δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Η Μπούρτζου εργάζεται σε ιδιωτική τράπεζα και βγήκε με τους πρώτους στον δρόμο και ανάρτησε τις φωτογραφίες στη σελίδα της.

Μου έγραψε, λοιπόν, για τον αγώνα της. Για τον αγώνα των γυναικών στην Τουρκία και για τον χειρότερο εφιάλτη της γενιάς της. Το όνομα του Ερντογάν δεν το γράφει καν. Δικτάτορα τον αποκαλεί...

«Είμαστε αηδιασμένοι... από αυτό που κάνει ο δικτάτορας. Το μακροπρόσθεμο σχέδιο που έχει στο κεφάλι του είναι να δημιουργήσει ένα Ισλαμικό κράτος και όχι ένα Δημοκρατικό. Ξέρεις την επανάσταση του Ιράν; Αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης μας.

Εδώ οι άνθρωποι είναι σαν να έχουν εκραγεί, έχουν αρρωστήσει από αυτά που κάνει... Οι αντιδράσεις του δείχνουν πως νομίζει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Και κάνει ό,τι θέλει...

Αυτή η εξέγερση δεν είναι "μια διαδήλωση για να προστατεύσουμε το "πάρκο", είναι η εξέγερση που ξεκίνησε από το "πάρκο".
Πίσω από αυτό κρύβεται ο αληθινός λόγος της αντίδρασης των Τούρκων πολιτών που είναι μια σειρά παράνομων ρυθμίσεων ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Νόμοι για τις αμβλώσεις, την απαγόρευση του αλκοόλ, το εκπαιδευτικό σύστημα κ.λπ. 
Αυτό είναι το κρυφό όνειρο που έχει...
Μπορείς να φανταστείς με τι είδους άνθρωπο έχουμε να κάνουμε;

Και το κερασάκι στην τούρτα; Ξεχωρίζει τους ανθρώπους σε αυτούς που τον ψήφισαν και σ’ αυτούς που δεν τον ψήφισαν και σήμερα... σου γράφω ακριβώς όπως το είπε "προσπαθούμε να κρατήσουμε το 50% των ανθρώπων (αναφέρεται στους ψηφοφόρους του) ήρεμους και να μείνουν στα σπίτια τους χωρίς να ανταποκρίνονται σ΄ αυτή την διαδήλωση". Ναι, είναι πολύ αγενής προς στους πολίτες του. Κάποιοι εδώ τον παρομοιάζουν με τον Χίτλερ.

Εμείς όμως συνεχίζουμε και είμαστε αισιόδοξοι...».

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Αρχείο