Αναζήτηση:

Διαφήμιση

Διαφήμιση

POST Αλέξης Τσίπρας Σχόλια

Ο Κανέλλης και η κρυφή γοητεία του κομφορμισμού


Photo: Μαρία Μαράκη

του Γιώργου Κυρίτση
Από τον λίβελλο που δημοσίευσε ο Ηλίας Κανέλλης στο protagon. gr κατά των απόψεων του Αλέξη Τσίπρα, ένα συμπέρασμα προκύπτει. Ο Κανέλλης δεν συμπαθεί τον Τσίπρα. Θεωρεί λέει τη σκέψη του απλοϊκή. Και για να τον βάλει στην θέση του, εκπονεί μια υποδειγματικά παιδαριώδη ανάλυση, βγαλμένη απ ευθείας από τα δελτία των 8.00 και συνδεδεμένη απολύτως με την πολιτική σκέψη του Καρατζαφέρη. Ησυχία, τάξις και ασφάλεια.

Είναι προφανές ότι για τον Η. Κανέλλη, οποιαδήποτε αναφορά στον περσινό Δεκέμβρη δεν πρέπει να συνδέεται με κοινωνικά αίτια, ούτε να οδηγεί σε συμπεράσματα. Αυτό που συνέβη ήταν απλώς ότι διάφοροι πιτσιρικάδες που αναζητούν τρόπους να χειραφετηθούν, δηλαδή εντελώς για την πλάκα τους, ξέσπασαν σε βιτρίνες, καθώς και εναντίον της αστυνομίας η οποία προσπαθεί αγωνιωδώς να διασφαλίσει τη νομιμότητα. Ασχέτως αν πότε πότε ξεφεύγει λίγο και καθαρίζει κανέναν δεκαεξάχρονο για λόγους φιλότιμου. Μην το κάνουμε και θέμα τώρα, συμβαίνουν αυτά. Το ουσιώδες είναι το απαράδεκτο σύνθημα «Μπάτσοι Γουρούνια Δολοφόνοι» το οποίο δεν προάγει κανένα κοινωνικό ιδανικό (sic).

Και ακόμα, αναρωτιέται ο Κανέλλης, πως τολμάει ο Τσίπρας να ισχυρίζεται ότι η νέα γενιά θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες; Επειδή της τρώει τα άντερα το εκπαιδευτικό σύστημα; Επειδή δεν έχει ελεύθερο χρόνο; Επειδή δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να βρει αξιοπρεπή δουλειά; Επειδή δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη, όπως υπερήφανα δήλωνε ο κ. Χρυσοχοϊδης πριν αναλάβει την προστασία του πολίτη; Είναι λόγος αυτός να θυμώνεις, ακόμα και αν σε πυροβολάνε κι από πάνω; Δεν ξέρει ο κ. Τσίπρας ότι η σημερινή γενιά έχει κομπιούτερ, κινητό τηλέφωνο, DVD, iPod, ακόμα και καραόκε; Είχε τέτοια πράγματα η γενιά της κατοχής και του εμφυλίου; Τι λόγους έχει λοιπόν σήμερα ένας νέος άνθρωπος να είναι εξοργισμένος;
Εντάξει, οι αραπάδες του Παρισιού, θα μπορούσαν να δικαιούνται μια κοινωνική ερμηνεία για την εξέγερση στα προάστια. Ο Σαρκοζί την αρνήθηκε ακριβώς με τα επιχειρήματα του Κανέλη, αλλά αφού το Παρίσι είναι μακριά, επιτρέπεται. Αλλά τα παιδιά της ελληνικής μεσαίας τάξης δεν έχουν καμία δικαιολογία να φωνάζουν, ασχέτως αν ακριβώς τέτοιο παιδί ήταν και το παιδί που σκοτώθηκε.
Και αφού υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα, γιατί πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν έχει ξεχειλίσει το ποτήρι; αναρωτιέται ο Κανέλλης. Τόσοι δεκαεξάχρονοι πυροβολούνται καθημερινά και δεν κουνιέται φύλλο. Αλλά ακόμα και αν δεν πυροβολούνται, είδατε εσείς στην Ευρώπη να βγαίνει ο κόσμος στου δρόμους;

Είδατε τίποτα ταραχές στα πανεπιστήμια της Αυστρίας για την επιβολή διδάκτρων; Είδατε μαζικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Ιταλία; Είδατε τρία εκατομμύρια παιδιά στην Γαλλία να φωνάζουν για το «σύμφωνο πρώτης απασχόλησης»; Είδατε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανησυχεί για κοινωνικές εκρήξεις λόγω της κρίσης; Είδατε εργοστάσια να καταλαμβάνονται με τους διευθυντές μέσα; Όχι βέβαια. Αν συνέβαιναν τέτοια πράγματα, δεν θα τα έπαιζε κάθε μέρα το δελτίο του ΜΕΓΚΑ; Δεν θα αφιέρωνε έστω κάποια από τις εκπομπές του ο Πρετεντέρης; Που τα βρήκε λοιπόν ο Τσίπρας;

Η απάντηση του Η. Κανέλλη είναι ότι ο Τσίπρας επενδύει στη βία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Και για να παρουσιάσει λέει τον Συνασπισμό ως αντεξουσιαστικό μόρφωμα, προσβάλλοντας την τιμημένη παράδοση της κυβέρνησης Τζαννετάκη (ναι, το λέει και αυτό ο Κανέλλης). Αποποιείται μεν τα έκτροπα, αλλά δεν στέλνει τον πολυάριθμο κομματικό του στρατό να επιβάλλει την τάξη στους δρόμους και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων – άρα είναι de facto με τους κουκουλοφόρους. Αρνείται την εγκατάσταση της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια ώστε να αποφευχθούν νέες περιπέτειες για τον τόπο, όπως αυτές με το άρθρο 16. Και βεβαίως, τι έχει να μας πει ο κ. Τσίπρας για την τρομοκρατία που σκοτώνει, σπάει βιτρίνες και πετάει γιαούρτια, όλα αυτά μαζί; Θεωρεί ότι επειδή ο Συνασπισμός καταγγέλλει τέτοιες ενέργειες ξεμπέρδεψε; Όχι κύριε Τσίπρα. Αν θέλετε να είστε πολιτικά υπεύθυνος, οφείλετε να τα βάλετε όλα στο ίδιο τσουβάλι χωρίς πολλές πολλές αναλύσεις και γενικούρες. Όπως κάνουν οι σοβαροί πολιτικοί και δημοσιογράφοι στα δελτία. Και να κάνετε αυτοκριτική για την αντιευρωπαϊκή κατρακύλα του πολιτικού σας χώρου, καθώς και την κριτική στον καπιταλισμό, προσερχόμενοι στο μεγάλο ιδεολογικό ρεύμα του ρεαλιστικού εκσυγχρονισμού. Ότι να ‘ναι.

Για να σοβαρευτούμε. Ο Τσίπρας διατύπωσε κάποιες απόψεις για τον Δεκέμβρη. Ότι πίσω από τον Δεκέμβρη υπήρχαν σαφή κοινωνικά αίτια. Ότι ο πολιτικός του χώρος υπερασπίστηκε την ερμηνεία αυτή, ενάντια σε όλο το πολιτικό σύστημα, καταβάλλοντας το ανάλογο πολιτικό κόστος. Το ίδιο έκαναν άλλωστε και ο Αρχιεπίσκοπος, καθώς και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς κανένας Κανέλης να ξεσπαθώσει εναντίον τους, ότι «διατυπώνουν νηπιακή σκέψη», και ότι «επιδιώκουν να ψαρέψουν πελατεία ανάμεσα στους νέους που επιδιώκουν να χειραφετηθούν». Και τέλος, ισχυριζόμενος ότι τα κοινωνικά αυτά αίτια υπάρχουν και σήμερα, κάλεσε τους νέους να πολιτικοποιήσουν τον θυμό και την αγανάκτησή τους, με μαζικούς αγώνες και όχι με βία. Μπορεί να διαφωνεί κανείς, αλλά αυτά είπε στο άρθρο του.

Ο κ. Κανέλλης από την πλευρά του, δεν έκανε τίποτα άλλο από διαστρέβλωση απόψεων. Αν το άρθρο αυτό το είχε γράψει ο Βορίδης, δεν θα άξιζε καν να ασχοληθεί κάποιος μαζί του. Τώρα αξίζει, επειδή ο Κανέλης προσέρχεται στην παιδαριώδη ισοπέδωση απόψεων, και καλά από τα αριστερά.

ΥΓ. ΝΑ μην παραβλέψουμε την εκτενή αναφορά του Ηλία Κανέλλη στον πανεπιστημιακό Στάθη Καλύβα. Έναν άνθρωπο που αφιέρωσε την ακαδημαϊκή του καριέρα στην ιστορική αποκατάσταση των Ταγμάτων Ασφαλείας. Καλά κρασά.

 

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών