Αναζήτηση:

Διαφήμιση

Διαφήμιση

ΠΡΟΣΩΠΑ Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόρα Μπακογιάννη Σχόλια Γιώργος Νικολόπουλος Γιώργος Νικολόπουλος

Κυριάκος Μητσοτάκης: μπρος Ντόρα και πίσω Σαμαράς

Η διαγραφή Σκυλακάκη από τη ΝΔ, μετά τις δηλώσεις του στον BHMA FM και τον Παύλο Τσίμα, ίσως επιταχύνει τη διαδικασία εκκόλαψης του νέου κεντροδεξιού φιλελεύθερου κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, η ανακοίνωση του οποίου φαίνεται πως είναι πια θέμα εβδομάδων και όχι μηνών. Οι «ντορικοί» βουλευτές της ΝΔ, από 6-7 μέχρι ίσως και 30, αναλόγως με ποιο στρατόπεδο μιλάς, φαίνεται πως τυγχάνουν μηδενικής ανοχής από τον Αντώνη Σαμαρά και το επιτελείο του, ως οιονεί προδότες, ως Νεοδημοκράτες με ημερομηνία λήξης. Με την πρώτη δημόσια διαφοροποίηση τους, με την πρώτη «μπαλωθιά», απειλούνται με αποκεφαλισμό.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον φυσικά παρουσιάζει η, πολύ ιδιαίτερη, περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα μείνει στη Νέα Δημοκρατία να αντιπαρατίθεται στην αδερφή του; Ή θα φύγει για το κόμμα της; Και οι δύο επιλογές είναι εκ πρώτης όψεως κακές. Και με τις δύο έχει πολλά να χάσει. Lose-lose…

Αν ο Κυριάκος μείνει στη Νέα Δημοκρατία

Αν η Ντόρα εγκατέλειπε την ενεργό πολιτική μετά την καθαρή ήττα της στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ , θα άνοιγε πεδίο δόξης λαμπρό για τον μικρό της αδελφό στην γαλάζια παράταξη. Μόλις 42 ετών, χωρίς το στίγμα κυβερνητικής θητείας στο ναυάγιο των κυβερνήσεων Καραμανλή, απόφοιτος του Harvard, με background στα οικονομικά, με περιβαλλοντικές ευαισθησίες και ανοιχτός στα social media, θα κατακτούσε μάλλον εύκολα τη θέση του ηγέτη της μειοψηφούσας φιλελεύθερης πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας. Εν καιρώ, ίσως εμφανιζόταν και ως πιθανός διάδοχος του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος.

Αλλά με την Ντόρα απέναντι, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα. Θα συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό της Ρηγίλλης περί «εξαπτέρυγων του ΠΑΣΟΚ» για την αδελφή του; Θα κοντράρει ιδεολογικά ένα νέο κεντροδεξιό κόμμα που, αν είναι όντως στα πρότυπα του γερμανικού Φιλελεύθερου Κόμματος όπως συζητείται, θα υπερασπίζεται πχ τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και την επιχειρηματικότητα, θα είναι φιλοδυτικό και θα παλεύει για ένα μικρότερο κράτος; Θα είναι σαν ο Κυριάκος να παλεύει με τον ίδιο του τον εαυτό και τις ιδέες του, στο όνομα ενός φτηνού πολιτικού καιροσκοπισμού. Δεν τον έχω ικανό για κάτι τέτοιο.

Αν εγκαταλείψει την Νέα Δημοκρατία και ακολουθήσει την Ντόρα

Αν ο Κυριάκος προσχωρήσει στο υπό σύσταση κόμμα της αδερφής του, οι πρώτες εντυπώσεις θα είναι μάλλον αρνητικές. Στον περισσότερο κόσμο θα μείνει ως ηχώ αυτό ακριβώς, το «της αδερφής του, της αδερφής του», πως δεν είναι αυτόφωτη η παρουσία του αλλά ακολουθεί πιστά τη Ντόρα. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος η προσχώρηση του να κάνει κακό, επικοινωνιακά, και στο ίδιο το νέο κόμμα. Αυτό που δεν θέλει το επιτελείο της είναι να καταγραφεί το νέο σχήμα ως «το κόμμα της Ντόρας», ένα προσωποπαγές πολιτικό μόρφωμα. Εξαρχής πολύ δύσκολο να το αποφύγει, αλλά ακόμη δυσκολότερο αν μοιάζει το κόμμα ως εκείνο και της Ντόρας και του Κυριάκου, το κόμμα των μητσοτάκηδων.

Το «τζάκι» και το βαρύ πολιτικό όνομα, οι μηχανισμοί και οι μπαρουτοκαπνισμένοι σύμβουλοι έτοιμοι να βοηθήσουν έχουν τα καλά τους όταν ξεκινά κάποιος την πολιτική του καριέρα, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιον πως στα πρώτα του βήματα περισσότερο ωφελήθηκε παρά ζημιώθηκε. Τώρα όμως; Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Μπρος η Ντόρα και πίσω ο Σαμαράς. Τι θα διαλέξει;

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Αρχείο