Αναζήτηση:

Διαφήμιση

Διαφήμιση

ΚΟΣΜΟΣ Συρία ΗΠΑ Μεγάλη Βρετανία Γαλλία Ρωσία Κίνα Ιράν Σχόλια

Συρία: Ώρα μηδέν

  • photo: Free Syria@flickr
    photo: Free Syria@flickr

Η κατάσταση στην ανατολική άκρη της Μεσογείου δεν μυρίζει, απλώς, μπαρούτι, οι πρώτες φλόγες στο φιτίλι φαίνονται ήδη. Την ώρα που ο ΟΗΕ βρίσκεται στα εδάφη της Συρίας και εξετάζει τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων, η Δύση μετρά τις δυνάμεις της, ζυγίζει αντιδράσεις και προσπαθεί να βρει την κατάλληλη φόρμουλα για την επέμβασή της κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ- Άσαντ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ΗΠΑ και Γερμανία προσπαθούν να κάμψουν τις αντιδράσεις της Ρωσίας, με τον Ομπάμα να τονίζει πως δεν θέλει να ανατρέψει το καθεστώς του Άσαντ, αλλά να τιμωρήσει τη χρήση χημικών. Το «NBC» κάνει λόγο πως ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ημέρες και, όπως τονίζουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, θα πληγεί μια συγκεκριμένη περιοχή. Όσον αφορά το χρόνο της επίθεσης αυτός μπορεί να είναι άμεσος, θέμα ωρών δηλαδή, αλλά σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα.

Αν και ο Μπαν Κι Μουν, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, καλεί για ομόνοια και σύμπνοια ανάμεσα στις υπερδυνάμεις, ζητώντας χρόνο μέχρι την Κυριακή, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ δείχνουν πιο «θερμοί» για μια ενδεχόμενη επέμβαση στη Δαμασκό. Βρετανία και Γαλλία στέκονται στο πλευρό των ΗΠΑ, με τον συσχετισμό δυνάμεων να είναι τρομακτικός. Όπως μεταδίδει το «Reuters», τουλάχιστον ένα βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο πλέει στα ανοιχτά της Ιταλίας, όπως και γαλλικά πλοία, κατευθυνόμενο ανατολικά, ενώ στην Τουλόν γαλλικό αεροπλανοφόρο είναι σε επιφυλακή. Στα εδάφη της Τουρκίας υπάρχουν, πάντα, πύραυλοι του ΝΑΤΟ, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει η βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία, όπου τα F-16 και οι πύραυλοι Patriot στέκουν απειλητικά. Αμερικάνικες βάσεις υπάρχουν και σε Κατάρ, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από την άλλη, Κίνα και Ρωσία αντιδρούν σε ενδεχόμενη επέμβαση του ΟΗΕ και αυτός είναι ο λόγος που αποκλείεται σχετική απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος είναι και ο βασικός προμηθευτής οπλισμού του Άσαντ, εμφανίζεται πιο ένθερμος απ΄ ό,τι το Πεκίνο και η ρητορική του απέναντι στη Δύση κλιμακώνεται, με το Ιράν να παραμένει ο κύριος σύμμαχος της Συρίας, στον μουσουλμανικό κόσμο. Ερωτηματικό παραμένει πάντα το οπλοστάσιο του Άσαντ.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις των επόμενων ωρών αλλάζουν τις ισορροπίες και στη γειτονιά της Μεσογείου, αφού το Ισραήλ και η Τουρκία επαναπροσδιορίζουν τόσο τις μεταξύ τους σχέσεις, όσο και τις επαφές τους με τη Δύση. Και κάπου εκεί μπαίνει το ζήτημα της Ελλάδας. Τι κάνουμε εμείς, ποιος ο ρόλος μας ως σήμερα, ποιος από εδώ και στο εξής και -κυρίως- πώς προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες που θα υπάρχουν σε περίπτωση εμπλοκής, ειδικά στο θέμα των προσφύγων.

Με επίσημες δηλώσεις, καταδικάζουμε τη χρήση χημικών και ζητούμε να έχουμε ρόλο σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή. Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να μην υπάρχει εμπλοκή της Ελλάδας σε ενδεχόμενη επίθεση και -προφανώς- να μην παραχωρηθούν οι βάσεις της Σούδας και της Καλαμάτας, κάτι το οποίο -με βάση όσα αναφέρει η κυβέρνηση- δεν έχουν ζητηθεί.

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Αρχείο