Αναζήτηση:

Διαφήμιση

Διαφήμιση

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Μουντιάλ ποδόσφαιρο Σχόλια Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ

Μασίφ ή κούφιο;

Οι απόψεις διίστανται. Η FIFA διατείνεται ότι το πολυπόθητο χρυσό τρόπαιο, που θα σηκώσουν οι νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, είναι από massive χρυσό και ουχί κούφιο. Ένας Βρετανός χημικός, καθηγητής Πανεπιστημίου, ισχυρίζεται ότι - εάν το κύπελλο ήταν χρυσό, κατά με το BBC - σύμφωνα με τις διαστάσεις του (ύψος 36 εκατοστά) θα ζύγιζε, τουλάχιστον, 70 κιλά. Άρα, είναι - τοκ, τοκ - κούφιο!

Η FIFA εμμένει στο ότι το κύπελλο αποτελείται από χρυσό 18 καρατίων και ζυγίζει 6,17 κιλά. «Τα 4,9 κιλά είναι... του χρυσού και τα υπόλοιπα 1,27 κιλά είναι τα δύο πρόσθετα στρώματα της ημιπολύτιμης πέτρας που κοσμεί το βραβείο, του μαλαχίτη».

Ο χημικός, σε αντιδιαστολή, υποστηρίζει ότι «ο χρυσός είναι πολύ βαρύς. Είναι ένα από τα πυκνότερα μέταλλα που υπάρχει», και συμπληρώνει: «Ίσως ένα τμήμα του κυπέλλου, πιθανώς η μπάλα στην κορυφή του, είναι κούφια».

Λίγη χρυσή ιστορία

Από το 1930 μέχρι το 1970, στους νικητές δινόταν το τρόπαιο «Ζιλ Ριμέ». Αν και ήταν γνωστό ως «Παγκόσμιο Κύπελλο», το 1946 μετονομάστηκε σε «Ζιλ Ριμέ». Ήταν ο άνθρωπος που διοργάνωσε το Πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ευχαριστούμε, Ζιλ...


Στο Παγκόσμιο του 1970, η Βραζιλία κέρδισε τον τίτλο για 3η φορά και αποφασίστηκε να της δοθεί το τρόπαιο μόνιμα. Όμως...

...εδώ σημειώθηκε η μία από τις δύο – καταγεγραμμένες, τουλάχιστον - προσπάθειες κλοπής του. Η πρώτη συνέβη το 1966, στο Παγκόσμιο Κύπελλο που έλαβε χώρα στην Αγγλία. Το κύπελλο ξαφνικά, παφ, εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ και το ανακάλυψε αργότερα ένας σκύλος - «Πικλς» το όνομά του – ανάμεσα σε θάμνους και ημι-θαμμένο στο Νόργουντ Γκάρντεν. Μετά τα πουλόσκυλα, αυτό ήταν... κυπελλόσκυλο.


Η 2η ήταν το 1983 όταν το τρόπαιο εκλάπη στο Ρίο ντε Τζανέιρο και, πιθανώς, οι ληστές το έλιωσαν. Αν ήταν κούφιο, κυρ χημικέ μου, δεν θα το έκλεβαν.

Μετά το 1970, σχεδιάστηκε ένα νέο τρόπαιο, γνωστό ως Τρόπαιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Και έπειτα από τη κλοπή του «Ζιλ Ριμέ», αποφάσισαν, ομόφωνα, ζαμέ, να μη δοθεί ποτέ σε κανέναν μόνιμα, όσες φορές κι αν το κατακτήσει.


Οι νικητές κρατάνε το κύπελλο για 4 χρόνια, μέχρι την επόμενη διοργάνωση και ύστερα παίρνουν ένα επιχρυσωμένο ακριβές αντίγραφο, προκειμένου να γλιτώσουν τις κλοπές, τα σκυλιά, τους κλέφτες και την πιθανή ατάκα τους, «λιώσαμε μ’ αυτό το Κύπελλο».


Η Αργεντινή, η Γερμανία (ως πάλαι ποτέ Δυτική Γερμανία), η Ιταλία κι η Βραζιλία, έχουν κερδίσει το 2ο τρόπαιο 2 φορές. Τυχαίο; Δε νομίζω!

Το τρόπαιο, από ατόφιο χρυσό ή κούφιο, δεν θα αντικατασταθεί μέχρι το 2038. Τότε, ταυτόχρονα, θα γεμίσει και ο χώρος στο Κύπελλο, όπου θα αναγράφονται τα ονόματα των τροπαιούχων. Για παράδειγμα, «2010-Ισπανία». Γκουχ, γκουχ...

Το τρόπαιο που θα σηκώσει η νικήτρια ομάδα στον τελικό της 11ης Ιουλίου, στο «Σόκερ Σίτι», αναπαριστά 2 γυμνούς αθλητές που έχουν τα χέρια προτεταμένα στον ουρανό, ενώ κρατούν πάνω από το κεφάλι τους τη Γη.

Είτε είναι από χρυσό, είτε είναι με περιτύλιγμα από σοκολατάκια που τρατάρει ο πρέσβης ο οποίος μας κακομαθαίνει, η συναισθηματική του αξία θα είναι ανεκτίμητη. Αυτό το τρόπαιο, ποιος θα το σηκώσει;
Ελάτε, για να δω στα σχόλια τις δικές σας προβλέψεις...

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών