Αναζήτηση:

Διαφήμιση

Διαφήμιση

ΚΟΥΖΙΝΑ Σχόλια Λίνα Παπαδάκη Λίνα Παπαδάκη

Μετσοβόνε: το βασιλικό τυρί

«Μετσοβόνε: Εξωτερικό χρώμα κιτρινωπό προς καφετί (σαν να χρυσίζει). Μέσα το χρώμα του είναι λευκό – αχυρόχρουν (χρώμα του άχυρου). Σχήμα στενόμακρον και «αξιοπεριέργως φαλλικόν». Πολλοί νομίζουν ότι το «κάνουμε επίτηδες» να μοιάζει έτσι αλλά δεν είναι αλήθεια. Το σχήμα οφείλεται στα στενόμακρα καλούπια και στο τμήμα της τυρομάζας που εξέχει, για να μπορεί να τραβιέται και να βγαίνει από τις φόρμες. Φτιάχνεται σε τρία μεγέθη (1,5 – 2,5 και 4,5 περίπου κιλών)».

Το απόσπασμα προέρχεται από έντυπο του Τυροκομείου Ιδρύματος Μιχαήλ Τοσίτσα, στο Μέτσοβο. Η ιστορία λέει πως ο Ευάγγελος Αβέρωφ, μέγας ευεργέτης της περιοχής, φρόντισε να πάνε για τυροκομικές σπουδές στην Ιταλία νεαροί Μετσοβίτες, γόνοι οικογενειών κτηνοτρόφων. Ένας από αυτούς, ο Αποστόλης Μπίσας, όταν γύρισε στα πάτρια αποφάσισε να βάλει κάτω τη συνταγή και να φτιάξει παρμεζάνα. Φοβόταν, όμως, να να διακινδυνέψει τα 500 κιλά γάλα που χρειαζόταν για να γίνει μία παρμεζάνα βάρους 25 κιλών κι έλεγε στον Αβέρωφ: «Φοβάμαι, Πρόεδρε, μην το χαλάσω». Κι εκείνος του απαντούσε: «Εσύ θα το χαλάς κι εγώ θα πληρώνω... γιατί μόνον έτσι θα μάθεις».

Κάπως έτσι γεννήθηκε το Μετσοβόνε, το βαρύ - αγελαδινό τυρί. «Οι πρώτες αγελάδες που έφερε ο Αβέρωφ ήταν ράτσας Σβιτς από την Ελβετία. Αργότερα φρόντισε και ήρθαν αγελάδες Τζέρσεϊ από τους στάβλους της Ελισάβετ της Αγγλίας. Τους έδωσε ονόματα βασιλισσών και παρήγγειλε ξύλινες ταμπέλες στο ξυλουργείο για να γράφουν με κεφαλαία Βικτώρια, Μαίρη, Ελισάβετ».

Η πιο γρήγορη και νόστιμη εκδοχή του Μετσοβόνε είναι ψητό στα κάρβουνα με λεμόνι. Η παρακάτω συνταγή όμως είναι εύκολη και αποδεικνύει πως ένα τυρί με τόσο ξεχωριστή γεύση, μπορεί να απογειώσει το άρωμα ενός πιάτου. Αν έχετε διάθεση και όρεξη, αντικαταστήστε το Μετσοβόνε με όποιο άλλο τυρί της προτίμησής σας, η διαφορά θα είναι υπέρ του ηπειρώτικου.

Διαβάστε τη συνέχεια

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών