Αναζήτηση:

Διαφήμιση

Διαφήμιση

ΕΛΛΑΔΑ Σχόλια Κάρολος Μπρούσαλης Κάρολος Μπρούσαλης

Το λάθος παράβολο

Η Μαρία, η σύντροφός μου τα τελευταία 45 χρόνια, ανήκει στο περίεργο είδος των ανθρώπων που, ακόμα κι αν ο δρόμος είναι τελείως άδειος από τροχοφόρα, περιμένει στη διάβαση πεζών ν’ ανάψει πράσινο για να περάσει απέναντι. Βρεθήκαμε στο ταμείο της εφορίας και αγοράσαμε από ένα πακέτο παράβολα για την ανανέωση των διαβατηρίων μας. Τα δικά μου βγήκαν σωστά. Στα δικά της, η εξυπηρετική αστυνομικίνα του γραφείου Ν. Φιλαδέλφειας ανακάλυψε «παράβολο χαρτοσήμου» αξίας τριών ευρώ, ενώ έπρεπε να υπήρχε «παράβολο δημοσίου» ομοίως αξίας τριών ευρώ. Αναγκαστικά, η Μαρία ξαναβρέθηκε μπροστά στο ταμείο της εφορίας. Εξυπηρετικότατη και η εκεί υπάλληλος, αναγνώρισε το λάθος της υπηρεσίας, της έδωσε το σωστό και την παρακάλεσε να ζητήσει από την αστυνομικίνα να συμπληρώσει στο λάθος παράβολο ότι δεν χρησιμοποιήθηκε και να της το επιστρέψει με σφραγίδα και υπογραφή.

Ε, ναι. Τα έκανε όλα αυτά η Μαρία, παρά τις βασισμένες στην ενδέκατη εντολή «ου μπλέξεις» αντιρρήσεις μου. Τρίτη, 24 Ιουλίου, βρέθηκε μπροστά στο γκισέ του ταμείου της εφορίας. Η υπάλληλος έλειπε σε άδεια και η αντικαταστάτριά της, όπως και όσοι βρίσκονταν στην ουρά, κοίταξαν τη Μαρία σαν να έβλεπαν «ούφο», όταν εξήγησε για ποιο λόγο ήταν εκεί. Η αντικαταστάτρια της εξήγησε την διαδικασία: Η Μαρία έπρεπε να συμπληρώσει μιαν αίτηση, να στηθεί στην ουρά στο μητρώο και να την καταθέσει μαζί με το λάθος παράβολο, προκειμένου να ξεκινήσει η εσωτερική λογιστική τακτοποίηση των τριών ευρώ. Στη συνέχεια, «σε λίγες μέρες», θα δεχόταν τηλεφώνημα από την εφορία για να παρουσιαστεί και να υπογράψει το τελικό χαρτί!

«Μα, δεν θέλω τα τρία ευρώ. Εξυπηρέτηση σας κάνω», προσπάθησε να εξηγήσει η Μαρία. «Ακριβώς γι’ αυτό», της απάντησε με κάθε σοβαρότητα η αντικαταστάτρια υπάλληλος: «Όταν ξανάρθετε, θα υπογράψετε ότι δεν επιθυμείτε την επιστροφή του ποσού»!

Όχι. Η Μαρία δεν στήθηκε στη ουρά στο μητρώο. «Με βαριά καρδιά και καημό μεγάλο», προτίμησε να φύγει. Κρατά το λάθος παράβολο μαζί με το έντυπο της αίτησης. Σκέπτεται να τα κορνιζώσει, να καμαρώνει τη δόξα του ελληνικού κράτους.

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών